En god morgon

Den här tjejen en tisdagsmorgon efter en sömnlös natt - får vem som helst att piggna till.


Villes namngivningscermoni

I lördags var vi på namngivningscermoni för lille Ville i Furuby. Mysig tillställning med god mat och trevligt sällskap. Trots att jag tog kameran med mig lyckades jag ändå inte ta ett enda kort på dagens huvudperson. Men kan intyga att han är ett riktigt litet sött charmtroll! Tilde skötte sig finfint under hela vistelsen - men i bilen var det värre. En liten dam som vet vad hon vill och som inte är sen med att tala om det heller. Men hem kom vi i alla fall, även om färden i sig tog cirka 3,5 timme på grund av alla stopp vi fick göra på vägen.
 
Idag har min farmor varit här på besök tillsammans med min lillebror Simon. Lite fika på altanen. Skönt med inglasat när det ena stunden blåser storm, i nästa är strålande solsken och sedan kommer en rejäl regnskur. Två proenixer har vi i alla fall hunnit med mellan skurarna.
 
 
 

Fullt ös i våra mått mätt

Varit en vecka med fullt ös för lilla Tilde. BVC-besök, träff med mammagruppen på Hasslö, sjukhusbesök med provtagning och träff med föräldrargruppen i Lyckeby. Så roligt att se Tilde ihop med andra bebisar, se hur de fascineras av att det finns andra som är lika små som dem. Fick ett tråkigt besked igår på föräldrargruppen som jag har burit med mig i sinnet sedan dess. Det finns de som inte alls är lika lyckligt lottade som vi.

I torsdags var min lillebror Simon på besök hela dagen. Han hjälpte till att rodda med allt på sjukhuset (jo, personalen trodde att det var han som var Tildes pappa) och hjälpte sedan till att baka inför dopet. Guld värt!

Nu ska vi snart iväg på namngivningsceremoni i Furuby för lille Ville. Tilde har finkläderna på, och sover just nu gott i min famn i väntan på att vi ska åka. Solen strålar och sommaren har kommit tillbaka med full kraft. Ha en fin helg!


Terminstart

Ny vecka har tagit fart, och jag och Tilde inledde den med att ta en tur till mitt jobb. Kryllade av nya studenter på Campus. Pirriga och nyfikna. "Gud - jag har drömt mardrömmar hela natten om att jag ska försova mig eller inte hitta en parkering!". Minns den här tiden för tio år sedan (galet länge sedan!) när jag var ny student i Växjö. Pirrig första dag då alla tittade nyfiket på varandra. Första personen jag pratade med var Lina, som visade sig vara nästan granne med mig i min lilla etta på 25 kvadratmeter. Sedan var det dags för nollning, en av de roligare veckorna i mitt liv. Så ja, lite avund kunde jag nog känna idag när jag anlände till Bth. Samtidigt känner jag mig långt ifrån det livet nu med en liten tjej i vagnen (och en bebisspya på hela tröjan när vi var på väg därifrån). Skoj att träffa kollegorna i alla fall, om än bara på en kort visit.

I helgen firade vi Kims födelsedag med lite grillning hos Johan. Igår kom mina föräldrar och Mormor och Morfar förbi på en fika. Vi påbörjade även ett nytt trädgårdsprojekt lite hastigt. Niklas lånade Morfars motorsåg och sågade ner ett antal träd (cirka sju stycken) och en stund senare hade vi en grävmaskin på tomten. Nu inväntar vi ett stort lass matjord och sedan ska det planeras (läs "ska vi försöka komma överens om vad vi ska göra med denna yta"). Jag tänker bärbuskar och odlingslådor. Niklas tänker ett utegym.


Fredagsmys hela dagen

Igår var jag och Tilde på vift hela dagen. En förmiddag i Nättraby med Enzo och Arian (samt mammorna) och en eftermiddag i Ronneby hos Tildes morföräldrar. I Ronneby serverades det våfflor och Tilde somnade sedan gott i sin mormors famn.

Idag har jag och Tilde mysdag på hemmaplan. Niklas behövde den större bilen idag så vi hade egentligen inte något val. Tänkte ett tag baka lite rågbullar men har bestämt mig för att ägna hela dagen åt Lillan istället. Låta henne sova i famnen, busa med henne på golvet och ta långpromenader.


Hur kan någon som bajsar så mycket ändå lukta så gott?

<3


10 veckor

Lilltjejen har gått och blivit hes, något som är väldigt jobbigt när man känner för att skrika rakt ut. Det är inte så lätt att förklara för en liten tjej på tio veckor att man måste spara på rösten för att den ska bli bra igen. Som tur är verkar hon vara på bättringsvägen idag och ingen förkylning i övrigt verkar ha brutit ut - skönt (peppar peppar)!
 
Det märks att många har börjat jobba igen. Färre besök mitt i veckan. Mindre saker inplanerade. Tur är väl kanske det, en liten tid på vårdcentralen en eftermiddag kan lätt bli ett dagsprojekt när man är hemma själv med en tjej (i alla fall när hon är hes och lite gnällig). Kan sakna den där känslan av nystart som man får när man återgår till jobbet, men annars har vi det bra här hemma. I helgen bjöds det på grillat hos våra Gredebyvänner. Arian hade många fina leksaker tyckte Tilde. Dessa sötnosar.
 
Tio veckor fyller alltså lilltjejen idag. Redan tio veckor. Bara tio veckor. Hur var det egentligen innan henne?
 

Vardagen

Dagarna rullar på. Idag har Tilde träffat ett gäng nya kompisar på BVC, vår första träff med föräldragruppen. Resten av dagen har vi spenderat med att mysa, promenixa, öva på att rulla runt på mage och öva på att ligga på mage (bara Tilde behövde öva, jag kan redan) - en helt vanlig dag i vår vardag! Igår var familjen Elmér här på middag. Sambon bjöd på thaiinspirerad mat, något som han har snöat in på sedan vår vistelse i Åhus. Helt okej tycker jag!

I sittande stund sitter jag och planerar vår höst. Det går verkligen att ha en fullspäckad kalender som föräldraledig bara man vill. Men lagom är nog bäst, för ärligt talat tror jag att Tilde trivs absolut bäst med lugnet här hemma blandat med barnvagnspromenader på Hasslö - aktiviteterna är mer för oss rastlösa mammor.


När semestern tagit slut

Semesterfiraren har börjat jobba igen och kvar hemma är jag och Tilde. Grått och blåst, inte kom väl hösten redan nu? Min och Tildes plan idag är att ta en tripp till Ronneby i vår nya bil och hälsa på farmor Helena. Bilen hämtade vi i fredags - en kombi såklart. Planering av dop står också på att-göra-listan. Får se om Tilde tycker att det är något som vi måste göra idag. Det är ju trots allt hon som bestämmer.


Bakom ett rosaskimrande filter

Det är mycket mysigt att gå hemma med lilltjejen hela dagarna. Absolut. Men det är långt ifrån enbart rosaskimrande. Vi har nog ändå ganska så "lätt" jämfört med många andra småbarnsföräldrar. Nattsömnen funkar helt okej och har gjort det hela tiden (peppar peppar!), men det är mycket annat som är betydligt mer oglamoröst än fina instagrambilder med ett snyggt filter på. Igår var det exempelvis bajs precis överallt. På riktigt. Och så kom det en stor fontän med spya precis innan vi skulle åka iväg. Såklart. Igår körde jag fyra maskiner tvätt av just dessa anledningar, inklusive babygymmet och babysittern. Det är mycket gos och leendet, men även en ständig kamp mot en liten mage som värker (och därmed mycket skrik och gnäll). Vi har en bestämd liten dam som talar om vad hon vill genom att skrika så högt hon bara kan. "Vad ilsk hon låter.". Jo tack! Ibland tänker jag att det nog är som med hundar, ju mindre de är desto mer skäller de för att kunna hävda sig. Och själv går jag runt och känner mig trött och rastlös på samma gång. Blir smått förtvivlad av tanken att hela sommaren snart har gått och jag har knappt tagit mig utanför tomten. Orken tryter vid minsta motgång.

Men som sagt, det är mysigt att gå hemma också. Fascinerande att se hur Lillan utvecklas för var dag som går. Idag har hon på sig en body i storlek 56 som vi fick när vi låg inlagda på neo. Jag minns att jag skrattade åt hur stor den var. Idag är den alltså lagom.


Åhus

Igår tog vi vårt pick och pack (rejält tilltaget på grund av den nya familjemedlemmen) och begav oss mot Skåne och Åhus. Minisemester. Komma hemifrån. Lyxa. Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, vilket det sällan blir när man har en åtta veckors bebis med sig. Planen om en mysig kvällspromenad med ett stopp vid en restaurang eller kanske någon lättare mat i farten grusades helt. Ösregn och hård blåst passade liksom inte in i planen. Istället blev det hämtmat från en thaimatsvagn (närmst) som sedan intogs på hotellrummet. Bra tyckte Tilde.

Idag började vi dagen med hotellfrukost och sedan tog vi den där promenaden som aldrig blev av igår. Tog en omväg hem förbi Johanna och Daniel, där det bjöds på lunch och fika. Det är inte dumt med semester. Även om man är föräldrarledig.


Augusti

Augusti är här. Nog för att sommaren brukar gå fort men den här sommaren slår definitivt alla rekord. Kan visserligen bero på att vi "gick miste" om halva juni när vi låg inne på neo. Imorgon fyller lilltjejen åtta veckor och det är dags för tvåmånaderkontrollen. Lite märkligt eftersom vi hade enmånaderskontrollen i förra veckan.

Helgen har bjudit grillning ihop med familjen Elmér, grillning tillsammans med familjen i Ronneby och grillning tillsammans med våra Linköpingsvänner. Mycket grillning med andra ord. Praktisk mat just nu då jag äter mjölkfritt, ett försök att stabalisera Lillans mage. Idag blir det fika gånger två - först hos Niklas farmor och sedan får vi besök av våra vänner i Fjärdsjömåla.

Vi går in i Niklas sista semestervecka. En liten tripp till Skåne är att vänta, ett Växjöbesök och en tripp in till Skärgårdsfesten (förhoppningsvis). Blir nog bra det här.