Mormor 80 år

I söndags firade vi Mormors 80-årsdag i Backaryd. Den "närmsta" delen av släkten samlades för att med god mat och skålande fira lilla Mormor. Med närmaste menas hennes fyra barn med respektive, 9 av de 11 barnbarnen med respektive samt ett antal barnbarnsbarn - med andra ord inte en så liten skara. Inte firar vi med lite lätt fika heller. Nejnej, klart att vi ska ha middag, efterrätt, och fika - så att allting är precis som vanligt.
 
Mormor. Ja det här med mode och sådant är inte hennes grej - men att laga mat och baka till ett helt kompani, att ta till vara på allt och inte slänga något (ett föredöme i detta konsumtionssamhälle) och bry sig om andra människor (även sådana som hon aldrig ens har träffat) - det kan hon! Grattis Mormor!


Semlefika

Precis hemkommen från en fika med Farmor, där hon bjöd mig på årets första semla - mumma! Veckan som har rullat på lika fort som vanligt. Jag och Amanda testade på ett nytt träningspass på Hassö. Jobbigt men skoj! 

Ikväll väntar ett biobesök för två. Känns lite lagom. Sambon är snorig och jag är bara allmänt trött. Ha en fin lördagskväll! 

Tömt huvud på babyshower

Söndagmorgon och lugnet råder hemma hos oss. Sambon begav sig iväg i ottan för lite helgjobb. Ska göra mig iordning strax för att bege mig iväg på 80-årsfirande av bästa Mormor - tillsammans med hela tjocka släkten. 
 
Ännu en vecka har rusat förbi. Nu är dock bokslutet så gott som avslutat och känslan efteråt känns ungefär som när man har presterat på en tenta - man känner sig lite utpumpad och som om hjärnan har tömts på all form av hjärnkapacitet. Ungefär. Fredagskvällen blev därför väldigt lugn på hemmaplan. Gav mig sedan iväg tidigt på lördagsmorgonen till Växjö för att överraska kusin Lovisa med en babyshower. Ett gäng tjejer samlades i en hotellfoajé och in kom Lovisa som trodde att hon skulle på barnloppis - tji fick hon! Efter lite hotellfrukost så begav vi oss hem till Emelie för lite (läskig!) fika, presentöppning, lekar och prat om allt som har med barn att göra. En mysig dag! Lördagskvällen somnade jag dock helt utpumpad i soffan klockan halv nio. 
 
Hasslö är fortfarande helt snötäckt, men temperaturen ligger på noll grader och det ryktas om plusgrader i kommande veckan. Så ut och gå i snön idag medans den är kvar. Ha en fin söndag! 
 

En vecka i januari

Strålande solsken och ute på altanen har det bildats vackra frostmönster på rutorna. Sådan här vinter gillar jag! Nog är det kyligt men med rejält med kläder på sig så är det hur skönt som helst. Och hur mysigt är det inte att ta en kopp varm choklad hemma efter en kylslagen promenix.

Veckan har rusat på i rasande fart, värre än vanligt. Fullt upp från det att jag har vaknat tills att jag har hamnat i säng igen. Bokslut. I torsdags efter jobbet firade vi av chefen som nu ska syssla med annat. All lycka till henne. I fredags blev det en tur rakt ut i skogen för en mysig middag hemma hos Andy och Frida (samt busfröet Vilmer såklart!). 

Igår tog jag och Sambon en tur inåt staden. Efter en stärkande frukost på Café Elsa så klarade vi oss igenom den ena punkten efter den andra på att-göra-listan. På eftermiddagen tog jag en promenix  tillsammans med Jennie och lilla Lovis. På kvällen var det sedan dags att fira Amanda som i veckan fyllt 30 år. Efter en middag inne i stan på kvällen så blev det efterrätt/tårta och skönsång hemma hos oss. Grattis Amanda! 

Ha en fin söndag och njut av solen! 

Surdeg både i köket och på skrivbordet

Tänka sig - surdegen blev faktiskt till ett bröd! Och både snyggt och gott. Kanske skulle sadla om till att bli bagage på heltid. Efter just en sådan här dag med en massa motgångar känns faktiskt ett karriärbyte ganska lämpligt. Fast det är nog mycket som kan gå fel med brödbak också... 

Bland surdegar och glädjebesked

Efter ett par dagar med snö och gnistrande sol, följt av ännu mer snöfall, så möts vi idag av en grå dag med plusgrader. Snön håller på och smälta bort helt och hållet.

Söndagförmiddag efter en lugn helg. I fredags somnade både jag och Sambon på soffan till en film innan klockan slagit nio. Igår var det fix hemma som stod på schemat, storhandling, fikabesök i form av mamma och pappa, samt middagsbesök på kvällen i form av Hanna och Chrille, samt busfröna Bella och Theo.

Idag ska julsakerna bort! Lite tråkigt för jag har inte riktigt tröttnat på dem än. Den vita pappstjärnan lyser fortfarande så fint, och altanen kommer att bli så tom utan julgranen. Men till nästa år igen, kommer han vår gamle vän.. Dagen till ära bakar jag dessutom mitt livs första surdegsbröd. Cilla har gett mig en ny liten vän som bor i kylskåpet, en sådan där liten vän som man ska mata emellanåt och kan baka bröd på. Ska bli spännande att se om jag reder ut det. 

I natt fick vi ett mms med ett besked som gör att leendet kommer att vara påklistrat hela dagen - oavsett hur det går med brödbak och julgransplundring. En liten kille har kommit till världen och vi glädjs med familjen Elmér. 

Trettondagen

Årets två första jobbdagar är avklarade. Känns faktiskt ganska skönt att vara igång igen och att få in lite rutiner. Men idag är det Trettondagen och jag är ledig igen. Skönt med mjukstart och sovmorgon mitt i veckan.

Snön har fallit över Hasslö och gnistrar så fint idag till strålande solsken och klarblå himmel. Lite lagom med snö, tillräckligt för att det ska täcka marken men inte så mycket att vi behöver skotta. Snart dags att plocka ner jul- och adventsprylarna också, men tror att det kan vänta till helgen. Ska nog passa på och köpa hem årets första bukett med tulpaner då också - bara för att! 

Ha en fin dag och njut av solen!

Nytt år och nytt in

Sista dagen på julledigheten. Nu väntar bokslut och jag har lite lagom taggad. Har till och med jobbat hela natten - eller åtminstone drömt att jag har gjort det. 

Här hemma är det väldigt uppställt. Igår eftermiddag/kväll tog vi nu äntligen tag i den där renoveringen. Färg och penslar åkte fram och vitt målades på vitt. Tog sönder gamla möbler för att de skulle bli lättare att bära ut (ska kasseras) och byggde ihop nya möbler. Vårt lilla kontor har bytt plats med gästrummet och även om vi inte är riktigt klara ännu (ska upp en hylla, en spegel och lite smådetaljer) så blev vi nöjda med resultatet vilket absolut inte kändes som en självklarhet. Nu måste vi av med allt skräp i resten av huset bara innan renoveringen kan anses vara avslutad för den här gången.

År 2015

Då var det dags för den årliga årsresumén av året som har gått. Ni vet den där resumén som ingen egentligen orkar läsa men som jag ändå vill delge, om inte annat så för min egen skull.

 

När jag var yngre så hände det så stora saker under ett år - en flytt, en examen, en ny kärlek, ett nytt jobb, en första bil, ett första hus... Nu för tiden så ser åren ungefär likadana ut. Jag bor idag på samma ställe som jag bodde för ett år sedan. Jag går fortfarande till samma jobb. Har samma sambo. En årsresumé blir ju då lätt lite trist, men det har faktiskt funnits många fina ljuspunkter under 2015 som är värda att uppmärksamma ändå.

 

År 2015 började vi skålandes på en altan i Värestorp i Skåne. Efter nyårsfyrverkerierna gick vi in och dansade loss till "Oh Ah Pidde Pannkaka" tillsammans med Tova. Vintern flöt som vanligt förbi med mycket jobb i bokslutstider. Vi startade upp en plankan-utmaning på jobbet för att få lite fart på oss. Målet var att efter en månad klara att stå i plankan i fem minuter. Jag fixade aldrig det, utan kom bara upp i fyra minuter. Däremot fanns det de på avdelningen som kom upp i hela sju minuter - imponerande! I vilket fall som helst var det nog inte själva målet som var det intressanta. Det händer något visst med en grupp människor som tillsammans varje dag lägger sig ute i korridoren för att göra plankan, mitt i ekonomiarbetet - något fint. Under vintern fick vi äntligen till den där tjejkusinträffen i Växjö också, den där som vi har försökt att få ihop under flera års tid. En väldigt trevlig kväll med många skratt.

 

En vinter gick utan att en enda snöflinga föll över ön. Våren kom. Lillebror Simon fyllde arton år, vilket än idag känns väldigt konstigt. Han tog körkort. Lillebror Mathias tog samma år examen från Linnéuniversitetet. Stolt storasyster. I maj blev det en tripp upp till Stockholm tillsammans med Sambon och sambons Farmor för att hälsa på Svärfar. Jag klarade av bedriften av att springa min första mil - någonsin! Lyckan var total. Jag och Mamma fixade även i år Vårruset och med tider som vi både kunde känna oss nöjda med. Någon vecka senare så körde jag även blodomloppet och tangerade nästan 2014 års tid (skilde fem sekunder). Trädgårdsarbetet satte fart på Tempelvägen. Vi planterade träd, anlade rabatter. Vi började planera sommarens stora (och egentligen enda) projekt; inglasning av altanen. I maj blev det också en tripp till Göteborg för en helg med Flickorna Fniss. Råkade pricka in helgen då det dessutom var Summerburst i staden. På hotellet svämmande det över av överförfriskade och lättklädda ungdomar. Vi kände oss nog lite gamla. Eller inte nog, vi kände oss gamla. Det hela kändes dock lite bättre morgonen därpå då vi blev förvisade till "ungdomsmatsalen" för att inta frukost.

 

Sommaren kom. Vi köpte en båt och Sambon såg jag knappt skymten av. Tog en tripp till Halmstad för att fira Nicklas 50 år. Dagen därpå firade vi in Hannas examen. Midsommarafton firade vi hemma hos oss tillsammans med ett glatt gäng med Hasslöbor. Regnet öste ner i princip hela dagen, men det gick så bra ändå. Jag fick åldersnojja och rejäl sådan. Så när Jojjo frågade om jag ville följa med till Bråvallafestivalen - ja då gick det ju bara inte att säga nej. Och jag ångrar det inte, för oj vad skoj det var och oj så mycket bra artister vi såg (Robbie Williams var helt klart höjdpunkten). Men ack vad sjuk jag var - alla dagarna. Var hög på ipren samtliga dagar och tappade rösten helt och hållet redan första dagen. Men tack för att du drog iväg mig! Semestern kom och inglasningen av altanen stod färdig på min första semesterdag - perfekt! Sambon hade jobbat på bra med lite hjälp ifrån Pappa. Sambons semester började dock inte så bra, båtmotorn gick sönder redan första semesterdagen och hela sommaren ägnade han sedan till att meka med den. Semestern inleddes som vanligt med Hasslöfestivalen. Fina dagar med helt okej väder för en gångs skull. Tack alla för ett par toppendagar! Sommaren 2015 är sommaren som de flesta påstår regnade bort. Jag håller dock inte alls med - jag tyckte att sommaren var perfekt! Visst, det var lite kyligt ibland om kvällarna - men vi hade ju vår inglasade altan så vi klagar inte. Blev en tripp till Ölands Djurpark med ett gäng Nättrabybor, brännbollsturnering ute i skogarna,  en tripp till Helsingborg med min käraste och lite andra dagsturer. En möhippa, ett bröllop, en dansbandfest i Skåne hos Johanna och Daniel, 30-årsfest för Marcus, kräftskiva  gånger tre, picknickkonsert ute vid Sandvik och babyshower för Helen. Sommarens höjdpunkt var nog ändå när vi tillsammans med Jennie och Kim tog en båttur ut i den blekingska skärgården. Första stoppet blev Sandhamn där vi vandrade runt bland röda sjöbodar och sov över natten. Nästa stoppet blev Utklippan. Äntligen! Så mycket jag har hört om denna ö och aldrig har fått besöka den. Precis innan kvällningen tryckte vi ner oss i en liten gummibåt med motor och begav oss ut på upptäcktsfärd runt den lilla ön.  Lite väl vågat insåg i alla fall jag när vi kommit en bit ut - för oj vilka vågor det var när man satt i en sådan liten båt. Och sälar - vi såg säkert ett hundratals av dem. Några tittade nyfiket upp bara någon meter ifrån båten men stora klara ögon. Adrenalinkicken var total. På kvällen när Jennie och Kim gått och lagt sig tog jag och sambon en kvällspromenad på ön. Jag fick "den där" frågan och mer perfektion än så kan det nog inte bli.

 

Hösten kom. Vi firade Morbror som fyllde 50 år (hur det nu kan vara möjligt). Alice fick med mig på min första KHK-match någonsin. Vi tog en weekend i Köpenhamn tillsammans med våra Kristianstadsfavoriter och intog ett Halloweenspäckat tivoli. Lille Oliver och lilla Lovis kom till världen. Baby Shower för Linn, och vi väntar nu med spänning på vem det är som ska anlända här i januari. Jag tillsammans med Flickorna Fniss intog Ronneby Brunn för en skön och avslappnade helg. Blev en trevlig helg trots att det snarare kändes som om vi intog ett vattenland än just ett spa, och att middagen intogs på ett riktigt Ronnebyställe där vännerna från Stockholm, Göteborg och Malmö tittade storögt på alla original som fanns i lokalen. Julafton firade vi i Ronneby i år tillsammans med familjen och Niklas Mormor. En fin julafton. Nyårsafton firade vi hemma hos oss i goda vänners lag och vi avslutade det här året med att skåla med bubbel och äta halvljummen Bullens korv på vår altan.

 

Så på det hela taget har 2015 varit ett mycket bra år med många fina stunder. I alla fall vårt år. Dessvärre kan man nog inte säga detsamma om man tittar på hur det ser ut i världen. Extremt stora flyktingströmmar från Syrien, terrordåd i Paris, en presidentkandidat i USA som verkar närmast intill galen... Ja hur saker och ting egentligen ska bli framöver känns väldigt osäkert.

 

Men nu ser vi fram emot år 2016. Jag började ju det här inlägget men att skriva att det inte händer så stora saker i mitt liv nuförtiden. År 2016 har all potential till att bli ett trendbrott. På många plan. Spännande, skrämmande, glädjande och oroligt - allt i en enda röra. Men framförallt ändå glädjande.

 

Gott nytt År på er! Må 2016 bli till det bästa året någonsin!

 

 

 


Nyårsfirande med guldkant

Vi vaknar upp till en ny dag, till ett nytt år, till nya möjligheter. De allra flesta vaknar nog dessutom upp med en riktig baksmälla, eller åtminstone rejält trötta efter nattens ståhej. Men detta är trots allt dagen på året då vi verkligen på riktigt tillåter oss att ta det lite lugnt. 

Har haft en fin julledighet så här långt och igår var det då dags för nyårsafton. Blev en nyårsafton för tio hemma hos oss - en mysig kväll med bästa sällskapet. Vid tolvslaget skålade vi med bubbel på altanen med varsin halvljummen Bullens korv i handen. Kan man börja år 2016 på bättre vis?

Tack alla ni som har förgyllt vår jul och nyår - vi är lyckligt lottade som har er!